Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Delft, hoofdvestiging Amstelveen
Wat u moet weten over de verzorging van bomen Redactie, 11 april 2024
Bomen snoeien in de tuin

Bomen vormen een centraal punt in de tuin. Ze bieden niet alleen groen, maar zorgen ook voor schaduw en hebben een grote betekenis voor dieren en insecten. Om uw tuinbomen goed te onderhouden, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien.

Snoeien is cruciaal om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden. Het is echter een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Om een boom op de juiste manier te snoeien, is het vereist om de nodige kennis van bomen en gereedschap te bezitten. In deze blogpost lichten we toe waarom het essentieel is om bomen te snoeien en geven we handige tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Waarom u bomen dient te snoeien

Soms zijn er meerdere redenen om een boom van tijd tot tijd te snoeien. Een boom heeft een eigen leven en groeit continu. Af en toe groeien bomen in een richting die u mogelijk niet mooi vindt. De eerste stap bij het snoeien van een boom is het behouden van zijn vorm.

Een manier om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, is door jaarlijks de boom terug te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom binnen de perken blijft en onder controle is. Het snoeien van bomen kan nodig zijn vanwege mogelijke gevaarlijke situaties die ze kunnen veroorzaken.

Het kan voorkomen dat bomen op gevaarlijke manieren gaan groeien, snoeien is dan cruciaal. Denk aan te zware takken, takken die het zicht belemmeren of takken die in de weg staan. Als laatste is er de zorg om de gezondheid van de boom.

Snoeien kan nodig zijn om de gezondheid van de boom te waarborgen. Snoeien kan het wegnemen van zieke takken of grote delen van de boom omvatten. Snoeien is soms noodzakelijk vanwege de grootte van de boom die de gezondheid kan schaden.

Handleiding voor het snoeien

Zorg ervoor dat u niet te veel van de boom snoeit. Het is verstandig om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te nemen om de groei van de boom in balans te houden. Takken dienen bij de basis afgesnoeid te worden om uitlopers te voorkomen. Wees voorzichtig dat u niet te dicht op de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Wanneer takken van aanzienlijke omvang zijn, haalt u ze er in 2 gedeelten af. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Dit zal ervoor zorgen dat de tak niet onverwacht breekt of scheurt, waardoor het een veiligere methode is.

Het wegknippen van hoofdtakken die naar binnen groeien is een belangrijke taak. Dood hout moet regelmatig worden verwijderd. De zwakste tak moet altijd gesnoeid worden bij takken die tegen elkaar schuren.

Het moment is daar om te beginnen met snoeien!

Wanneer alle belangrijke regels zijn opgesomd, kunt u beginnen met de voorbereiding. Het is slim om alvast de juiste gereedschappen in huis te halen voor het snoeien. Begin met een goede snoeischaar, deze is praktisch voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kunt u overwegen om een telescopische snoeischaar aan te schaffen. Heeft u dikkere takken die verwijderd moeten worden? Gebruik dan een takkenschaar of snoeizaag. Zodra u de benodigde gereedschappen in huis heeft, is het tijd om het nodige hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld een ladder en volledig dekkende kleding. Ook de beschermende handschoenen en veiligheidsbril zijn aan te raden bij het snoeien!Het snoeiwerk kan bijna beginnen. Voordat u start, is het echter belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u begint met snoeien, is het belangrijk om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer of er risicovolle takken aanwezig zijn die gesnoeid moeten worden.

Een goede voorbereiding is cruciaal bij het snoeien van bomen. Denk van tevoren na over wat er gesnoeid moet worden en hoe u dit gaat aanpakken. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat u alle zijden van de boom snoeit, aangezien snoeien de groei van de boom stimuleert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Nu kunt u aanvangen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en dat u veilig te werk gaat.

Bij het snoeien van bomen is het raadzaam om een professional te betrekken

Het snoeien van bomen vereist aandacht en deskundigheid, het is een belangrijke taak. Als u de klus liever aan professionals overlaat, dan kan dat zeker!Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met JC Hoveniers via 085 106 1421.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1421

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA