Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Delft, hoofdvestiging Amstelveen
Uw schutting verduurzamen met beits Redactie, 15 april 2024
Zelf houten schutting beitsen

Het wordt geleidelijk aan warmer door de toenemende lengte van de dagen. Het is bijna tijd om weer in de tuin te ontspannen. Het is begrijpelijk dat niemand geconfronteerd wil worden met een lelijke schutting, gelukkig hoeft dat niet.

Wanneer u uw schutting eenvoudig wilt vernieuwen en beschermen, is het tijd om te beitsen!Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan en zo kosten te besparen. In dit artikel wordt stap voor stap aangegeven waarom beitsen noodzakelijk is, hoe het procedé verloopt en wanneer dit het beste uitgevoerd kan worden.

Wat is beits in de praktijk?

Beits is een vochtregulerende substantie, die ervoor zorgt dat water niet te veel in het hout kan trekken. Er zitten kleurstoffen in beits die de schutting beschermen tegen verbleking door de zonBeits wordt door deze eigenschappen een soort 'barrière' voor de schutting

Waarom is het slim om uw schutting te laten beitsen?

Waarom zou u ervoor kiezen om uw schutting te beitsen?Door uw schutting te voorzien van beits, blijft deze in goede conditie. In Nederland moet u rekening houden met onvoorspelbare weersomstandigheden.

De schutting kampt met de harde uv-stralen, regenbuien, hagel en stevige wind. De regen is een serieuze zorg aangezien het hout van de schutting het water absorbeert. Dit kan ervoor zorgen dat de schutting schade oploopt of verzwakt door mogelijke schimmel of houtrot.

Om te vermijden dat dit alles gebeurt, is het cruciaal om uw schutting te onderhouden. Beits is een perfecte keuze omdat het uw schutting beschermt tegen de weersomstandigheden in Nederland. Het is niet noodzakelijk om jaarlijks de beits te vernieuwen, de bescherming blijft lang actief!

In stappen uw schutting met beits behandelen

Stap 1: Reinig uw schutting

Voor u begint met het beitsen is het belangrijk om het nodige voorwerk te doen. Het reinigen van de schutting staat aan het begin van het proces. Het reinigen is noodzakelijk om elke mogelijke vervuiling en oude behandeling weg te werken. Gebruik bijvoorbeeld een hogedrukreiniger om dit te doen.

Stap 2: Volg het schuurproces voor uw schutting

Dan is het tijd om de schutting licht te schuren. Om alle houttypen goed te behandelen, dient u de schutting te schuren, behalve als de beitsinstructies anders aangeven. Het is mogelijk om de schutting op te schuren met een schuurmachine of schuurpapier.

Stap 3: Schoonmaken van de schutting

Na het schuren van de schutting ziet het er een beetje rommelig uit. Voordat u aan de slag gaat met beitsen, is het belangrijk om de schutting nog een laatste keer grondig schoon te maken. Voordat u doorgaat, dient u te controleren of de schutting compleet vrij is van stof om te voorkomen dat dit in de schutting terechtkomt.

Als de schutting helemaal stofvrij is, kunt u doorgaan met de laatste schoonmaakstap. Het is raadzaam een borstel of een doekje met water te gebruiken. Houd er rekening mee dat een hogedrukspuit schade kan veroorzaken aan de toplaag van de schutting, dus gebruik deze niet.

Stap nummer 4: Uw schutting beitsen

Zorg ervoor dat u de beits gedurende 1 minuut goed doorroert voordat u begint met het beitsen. Breng de beits gelijkmatig aan op de schutting met een kwast nadat deze goed is doorgeroerd. Wanneer de eerste laag beits volledig is opgedroogd na 24 uur, is het tijd voor de tweede laag.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1421

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA