Laatste reviews van onze hoveniers
Er zijn op dit moment geen reviews beschikbaar

Zelf uw tuin bestraten een stap voor stap handleiding

Een Hovenier
Tuin bestraten

Denkt u eraan om het terras in uw tuin te vernieuwen of heeft u een huis gekocht waarvan de tuin nog moet worden aangepakt? Lees meer!In deze handleiding leggen we in 6 stappen uit hoe u uw tuin kunt bestraten!Of u nu een beginner bent of al wat kennis heeft van tuinieren, deze handleiding zal een prachtige bestrate tuin binnen handbereik brengen!

Stap 1: Het bestraten van uw tuin (plannen en voorbereiden)

Voordat u daadwerkelijk start met het bestraten van uw tuin, is het essentieel om een goed uitgedacht plan te hebben. Het is belangrijk om een realistisch budget te hebben en ideeën op te doen voor het ontwerp van uw tuin, bijvoorbeeld door Pinterest te gebruiken. Zodra u een idee heeft van hoe u uw tuin wilt inrichten, is het cruciaal om de specifieke delen te markeren die u wilt bestraten.

Met haringen en touw of spraypaint markeert u de gebieden die bestraat moeten worden. Nadat de grenzen zijn bepaald, is het tijd om de oppervlaktes te meten die bestraat dienen te worden. Het opmeten van de bestrate oppervlakken zal u helpen om de juiste hoeveelheid bestratingsmateriaal nauwkeurig te berekenen.

Stap 2: Selecteer de bestratingsmaterialen

Er zijn diverse opties voor bestratingsmaterialen, zoals betonsteen, natuursteen, klinkers en tegels. Kies een materiaal dat bij uw persoonlijke stijl past en houd rekening met factoren zoals duurzaamheid en onderhoud. Bij lokale leveranciers en online winkels vindt u alle materialen die u nodig heeft voor uw bestrating.

Stap 3: Benodigdheden die u moet hebben voor het bestraten van uw tuin

  • Opsluitbanden: het is van groot belang om opsluitbanden te gebruiken aan de randen van de bestrate gebieden om te voorkomen dat de tegels gaan verschuiven.
  • Schop en/of spade: gebruik een schop en/of spade om de ondergrond uit te graven en te egaliseren voordat u begint met het leggen van de tegels.
  • Trilplaat: om verzakking van de bestrating in de toekomst te voorkomen en de grond stevig aan te stampen, kunt u gebruikmaken van een trilplaat, een machine die veelvuldig wordt gebruikt door stratenmakers.
  • Waterpas: deze is essentieel tijdens het leggen van bestrating om ongelijke oppervlakken te voorkomen.
  • Rubberen hamer: met een rubberen hamer slaat u de tegels op hun plaats zonder ze te beschadigen.
  • Troffel: met een troffel kunt u voegzand nauwkeurig en gelijkmatig tussen de stenen duwen.
  • Ophoogzand: bij het bestraten van uw tuin is ophoogzand cruciaal voor een gelijkmatige ondergrond.
  • Motorslijper: een betrouwbare motorslijper om uw tegels op maat te kunnen snijden.
  • Voegzand: voor het perfect afwerken van uw bestrating heeft u dit specifieke zand nodig.
  • Stap 4: Voorbereiding ondergrond

    Nu u alle benodigde gereedschappen bij de hand heeft, is het tijd om te starten met het echte werk, namelijk het voorbereiden van de ondergrond!Een stevige basis is noodzakelijk voor duurzame bestrating. Begin met het markeren van de grenzen van het bestrate gebied en graaf vervolgens de grond uit tot de juiste diepte!

    Om de benodigde diepte voor het graven van de bestrating te bepalen, voeg 15 centimeter toe aan de dikte van de tegel en houd rekening met extra ruimte voor het ophoogzand. Zodra het graven gereed is, kan het ophoogzand worden geplaatst en de ondergrond worden geëgaliseerd met behulp van de trilplaat. Zorg dat u systematisch van buiten naar binnen werkt met de trilplaat om elk deel van het oppervlak gelijkmatig en zonder overslaan te egaliseren.

    Tip: Zorg ervoor dat de ondergrond vanuit de woning richting de tuin helt, zodat het regenwater goed kan wegstromen. Tel bij elke meter 1 centimeter op. Zodat als het terras 5 meter lang is, het terras aan de achterkant van de tuin 5 centimeter lager eindigt.

    Waarom opsluitbanden belangrijk zijn bij tuinbestrating

    Langwerpige opsluitbanden, gemaakt van beton of kunststof, kunnen worden geplaatst langs de randen van bestrate oppervlakken. De beslissing om al dan niet opsluitbanden te gebruiken, hangt af van het type bestrating, de bodemcondities en de belasting die het oppervlak zal ondervinden.

    Bij kleine terrassen of looppaden zijn opsluitbanden misschien niet nodig. Bij zwaar belaste gebieden zijn opsluitbanden van groot belang. Voor een duurzaam resultaat in uw tuinbestrating is het aan te raden om opsluitbanden te gebruiken.

    Stap 5: Tuintegels leggen

    Na het gereedmaken van de ondergrond, is het tijd om de tuintegels te leggen. Het is slim om te starten bij een vast punt zoals het huis of een bestaand pad, en dan naar buiten toe te werken. Klop elke tuintegel stevig aan met de rubberen hamer en zorg voor een correcte waterpasstand.

    Welke legpatronen passen het beste bij een prachtige tuin?

    Het bepalen van diverse legpatronen kan een belangrijke impact hebben op de look en feel van uw buitenruimte. Een geliefd legpatroon is de visgraatpatroon, dat een vleugje elegantie en formaliteit naar voren brengt.

    Geef uw tuin een opvallend kenmerk met diagonale patronen. Kies voor een vrolijke noot met een mozaïekpatroon, bijzonder geschikt voor accentgebieden zoals zithoeken of bloembedden. Afgezien van de gebruikelijke legpatronen zijn er nog meer mogelijkheden om te overwegen, waaronder visgraatpatroon, elleboogverband, halfsteensverband en blokverband.

    Hoe snijd ik tuintegels?

    Als het nodig is, bijvoorbeeld bij een regenpijp, moeten de tegels op maat worden gesneden. Een motorslijper is krachtig genoeg om met precisie door dikke tegels te snijden, daarom wordt deze vaak aanbevolen.

    Stap 6: Voegen vullen en afwerken

    Na het leggen van alle tuintegels, is het moment daar om de voegen te vullen. Gebruik hiervoor voegzand of voegmortel. Gebruik de bezem om het zand grondig in de voegen te vegen. Een troffel kan ook van pas komen om het zand goed in de voegen van de tegels te duwen. Veeg een week na het vullen van de voegen nog regelmatig nieuw zand tussen de voegen, zo worden alle kieren goed opgevuld.

    Dit artikel biedt u een volledige gids om zelf uw tuin te bestraten en een buitenruimte te creëren waar u trots op kunt zijn. Of u nu een nieuweling bent in tuinieren of al enige ervaring hebt, het zelf bestraten van uw tuin kan een verrijkende activiteit zijn!Twijfel niet om ons te bereiken voor aanvullende informatie 085 106 1421 of vraag een offerte aan via het offerteformulier!


    delft-hovenier.nl, 13 mei 2024

    Zoeken

    Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1421

    Wij helpen u graag verder!